statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Wytrawna nalewka z aronii

Przepisów na nalewkę aroniową jest sporo. Można nalewkę z aronii przygotować z liśćmi wiśni, z imbirem, korzeniami. Albo - jak w podanym poniżej przepisie - z niewielką ilością miodu by uzyskać trunek wytrawny.

 aroniowa

Do przygotowania nalewki aroniowej potrzebne jest:

  • 0,25 kg aronii
  • 0,25 l wódki
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie wytrawnej nalewki aroniowej wymaga trochę zachodu. Przede wszystkim musimy przygotować odpowiedni słój. Wlewamy do niego spirytus a nad nim umieszczamy gazę wypełnioną aronią. Z gazy należy zrobić woreczek i związać go mocno, by owoce nie wypadły. 

Zobacz też: Aroniowa z liśćmi wiśni

Słój musimy szczelnie zamknąć i odstawić co najmniej na miesiąc. Będąca w oparach alkoholu aronia odda w tym czasie cały swój aromat. 

Ostatni etap przygotowania nalewki jest już banalnie prosty. Owoce aronii usuwamy a do słoja dolewamy wódkę oraz wodę z rozpuszczonym w niej miodem. Płyny dokładnie ze sobą mieszamy i przelewamy do butelek. 

Czytaj też: Nalewka z aronii

Nalewka z aronii w butelkach dojrzewa bardzo szybko. Do degustacji nadaje się już po dwóch tygodniach. 

wtorek, 15 września 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: