statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka herbaciana na spirytusie

Ten przepis na nalewkę herbacianą na spirytusie wymaga, by trunek długo leżakował. Dlatego warto już teraz się do nalewki z herbaty przymierzyć, by mieć czym się wzmacniać w zimowe wieczory. 

nalewka_herbaciana

Do przygotowania nalewki herbacianej potrzeba:

  • 4 łyżek liści zielonej herbaty
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pół laski wanilii

Przygotowanie nalewki herbacianej nie jest trudne. Zaczynamy od posiekania połowy laski wanilii. Wanilię gotujemy w wodzie. Wrzątkiem zalewamy herbatę i trzymamy ją pod przykryciem aż ostygnie poniżej 40 stop C. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę herbacianą z rumem

Do wystudzonego naparu dodajemy miód i mieszamy aż się całkiem rozpuści. Dopiero wtedy płyn przelewamy do słoja i dodajemy do niego spirytus. Takie szczelnie zamknięte naczynie odstawiamy  w ciemne miejsce.

Po dwóch tygodniach nalewkę przelewamy przez sito wyłożone gazą a następnie dokładnie filtrujemy. Klarowny płyn wlewamy do butelek. 

Nalewka z herbaty ze spirytusem powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym miejscu przez pół roku. 

środa, 03 czerwca 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: