statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka kwiatowa rumiankowa

Maj jest najlepszym miesiącem by rozpocząć robienie nalewki rumiankowej. Przepis mówi o tym, że należy użyć świeżych kwiatów rumianku oraz spirytus. Nalewka rumiankowa ma właściwości lecznicze.

rumianek

Na nalewkę rumiankową musimy przygotować:

  • garść świeżych kwiatów rumianku
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,4 l wody
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego

Wykonanie nalewki  rumiankowej jest bardzo proste. Kwiaty zalewamy w słoju spirytusem i taką samą ilością wody. Słój wystawiamy w słonecznym miejscu na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząsamy nim. 

Kolejny etap to filtrowanie nalewki. Do klarownej dodajemy syrop wykonany z reszty wody i miodu. Nie trzeba się zresztą ściśle trzymać podanych tu proporcji, bo kto lubi nalewki bardziej wytrawne może dodać mniej syropu.

Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Tak sporządzoną nalewkę rumiankową zamykamy w butelce. Wynosimy ją w chłodne miejsce. Sięgamy, gdy chcemy uspokoić nerwy, zbić gorączkę złagodzić zapalenie. Nalewka rumiankowa bez syropu, ale stosowana zewnętrznie, bywa też używana do stymulowania gojenia się ran.

czwartek, 07 maja 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: