statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarząbu

Nalewkę jarzębinową z płatków kwiatów jarząbu przygotowujemy w maju, kiedy drzewa zaczynają kwitnąć. Nalewka kwiatowa nie musi leżakować tak długo jak nalewka z owoców, Wymaga tylko więcej cierpliwości przy zbieraniu kwiatów.

jarzebionowa

Do przygotowania nalewki jarzębinowej musimy mieć:

  • 0,,5 kg płatków kwiatów 
  • 1 l spirytusu
  • szklanka wody
  • 0,25 kg miodu wielokwiatowego
  • cytrynę

Płatki kwiatów jarząbu wkładamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu. Szczelnie zamknięte trzymamy je tak przez miesiąc. Słojem warto wstrząsać kilka razy w tygodniu.

Czytaj też: Przepis na nalewkę z jarzębiny czyli jarzębinówkę

Kolejny etap to przelanie nastawu przez sito wyłożone gazą. To wstępne filtrowania ma na celu pozbycie się płatków kwiatowych. Do płynu dodajemy jeszcze syrop wykonany z miodu wielokwiatowego i wody oraz sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny. 

Całość ponownie wlewamy do słoja który odstawiamy na dobę. Po tym czasie płyn musimy już dokładniej przefiltrować i przelać do butelek. 

Nalewka jarzębinowa z kwiatów jarzębiny jest gotowa do spożycia już po miesiącu.

wtorek, 14 kwietnia 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: