statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Wątróbka z cebulą, miodem i żurawiną

Przepis na smażoną, drobiową wątróbkę z cebulą, miodem, żurawiną i do tego jeszcze majerankiem jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak około 20 min pracy. Ostateczny smak wart jest jednak każdej minuty.

watrobka-drobiowa

Do przygotowania smażonej wątróbki potrzebujemy: 

  • 0,6 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • garść żurawiny
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • masło

Przygotowanie dania zaczynamy od obrania i posiekania w piórka cebuli. Jak uzyskać znakomitą cebulę do wątróbki warto przeczytać w tym miejscu. Żurawinę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na bok.

Gdy cebula się smaży zabieramy się za wątróbkę. Myjemy ją i suszymy ręcznikiem papierowym. Z mąki, soli, pieprzu i majeranku robimy mieszaninę. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce (ostatecznie można przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek wątróbki otaczamy w mące i na koniec delikatnie nacieramy czosnkiem. Można do mąki dodać czosnku granulowanego, ale świeży jest o niebo lepszy.

Czytaj też: Wątróbka cielęca z jabłlkami

Teraz bierzemy się za obranie jabłka jeśli duże, lub jabłek jak mniejsze. Kroimy je w ćwiartki i smażymy na drugiej patelni na maśle. Gdy jabłka zaczną mięknąć dodajemy do nich żurawinę wraz z wodą oraz miód. Zostawiamy do odparowania. 

Teraz z patelni zdejmujemy usmażoną cebulę. Dolewamy oleju i czekamy aż się zagrzeje. Na gorący olej wrzucamy wątróbkę którą smażymy z każdej strony przez 3-4 minuty. Na koniec wrzucamy do wątróbki zawartość patelni z jabłkiem i cebulę. Chwilkę wszystko razem podgrzewamy i wykładamy na talerze.

Można udekorować zieloną pietruszką. 

piątek, 13 lutego 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: