statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z jeżyn na koniaku

Z licznych przepisów na nalewki z jeżyn spodobał mi się ten, w którym podstawowym alkoholem jest koniak i wino. Mieszanka daje nam niesamowity aromat i smak zaskakujący niejednego gościa, a sama nalewka jeżynowa jest delikatna. W sam raz dla pań.

jezynowa

Do przygotowania nalewki jeżynowej potrzeba: 

  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 l wina czerwonego
  • 0,5 l koniaku
  • 0,5 kg cukru
  • 0,7 litra wody

Z zebranych (lub kupionych) owoców usuwamy te mniej dojrzałe lub nadpsute. Resztę myjemy i wrzucamy do słoja. Tam je lekko zgniatamy, by zaczynały puszczać sok, a następnie zalewamy winem (koniecznie wytrawnym!) i koniakiem. Ostawiamy w ciemne, ale chłodne miejsce. 

Po czterech tygodniach zlewamy płyn. Owoce lekko wyciskamy, ale nie wyrzucamy ich bo można je wykorzystać do zrobienia dżemu lub ciasta. Płyn natomiast mieszamy z syropem wykonanym z wody i cukru.  Całość doprowadzamy do zagotowania i studzimy.

Czytaj też: Nalewka jeżynowa z owoców leśnych

Teraz możemy przystąpić do filtrowania. W czasie jego trwania jeżynówka nam całkiem wystygnie. To wtedy ją przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i wynosimy na miesiąc do piwnicy. 

Nalewkę z jeżyn należy podawać schłodzoną 

czwartek, 12 lutego 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/12 19:55:13
Znalazłam, będę czytać. Pozdrawiam.