statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak upiec kaczkę z kaszą

Kaczka, coraz bardziej popularna na polskich stołach, jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest tylko niewiele droższa od kurczaka, a danie przyrządzone z kaczki jest nieporównywalnie lepsze. Tutaj prezentuję przepis na kaczkę nadziewaną kaszą gryczaną z wątróbką.

kaczka_pieczona


Do przygotowania kaczki potrzebujemy:

  • 1 kaczki

  • 125 g kaszy gryczanej

  • 300 g wątróbki drobiowej

  • 100 g suszonych podgrzybków

  • 1 cebuli

  • natki pietruszki

  • 0,5 l bulionu

  • majeranku

  • soli 

  • pieprzu

  • oleju

Składniki i proporcje dotyczą kaczki kupionej w sklepie bez podrobów o wadze około 2,2 kg. Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Kupna kaczka miała szyję i skrzydełka. Możemy je odciąć i na ich bazie przygotować bulion, który wykorzystamy w dalszym ciągu przygotowywania kaczki. 

Z dużej łyżki majeranku, soli i pieprzu rozmieszanymi w oleju robimy marynatę, którą obficie nasmarujemy kaczkę. Również w środku. Tak zamarynowanego ptaka zostawiamy na noc w lodówce. Namaczamy też suszone podgrzybki.

           Czytaj też: Kacze udka konfitowane w gęsim tłuszczu

Następnego dnia w bulionie kaczym gotujemy kaszę gryczaną. Na kaczkę o podanej wcześniej wadze wystarczy jeden woreczek. W czasie gdy kasza się gotuje drobno kroimy cebulę, którą potem szklimy na patelni. Dodajemy do niej wątróbkę, która krótko (około minuty na każdej stronie) smażymy. Na patelni, wykorzystując znajdujący się tłuszcz, smażymy też grzyby. Płynu w którym grzyby się moczyły nie wylewaj.

Wątróbkę siekamy na drobne kawałki. To samo robimy z natką pietruszki. Podgrzybki kroimy na nieco mniejsze kawałki. Te wszystkie składniki dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Teraz tak przygotowane nadzienie umieszczamy w kaczce. Nie musi ona być dokładnie wypełniona, gdyż w czasie pieczenia nadzienie zwiększy swoją objętość. Nadzianą kaczkę musimy zaszyć. 

Teraz wkładamy ją do naczynia żaroodpornego. Podlewamy płynem po grzybach i szklanką bulionu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stop.C.

Pieczenie kaczki, które trwa około 2 godz.,  rozkładamy na kilka etapów. Pierwszy, który mija po 10 minutach, to zmniejszenie temperatury do 180 stop. C. Po godzinie kaczkę przewracamy. Po pół godzinie z naczynia żaroodpornego zdejmujemy nakrycie. To pozwoli na to, by skórka ładnie się przyrumieniła. Najpierw przez kwadrans na jednej stronie. Potem ją ponownie przewracamy i zostawiamy w piecu na ostatnie piętnaście minut. 

Po wyjęciu kaczki z pieca pozwalamy jej na odsapnięcie. Nożycami do drobiu rozbieramy ją dopiero po kilku minutach. Nałożone na talerz nadzienie polewamy sosem, w którym kaczka się piekła.

poniedziałek, 01 grudnia 2014, piotras1011
Tagi: kaczka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: