statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa ma kilka zalet: jest smaczna, pożywna, sycąca, nie wymaga aptekarskiego trzymania się przepisu. Jest jednak pracochłonna, więc warto od razu przygotować jej spory gar. Zupa gulaszowa, podobnie jak bigos, najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu.

zupa-gulaszowa

Do zrobienia zupy gulaszowej potrzeba:

  • 1 kg wołowiny
  • 3 cebul
  • marchewki
  • 1/2 selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • paprykę chili
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • papryke mieloną słodką
  • paprykę mieloną ostrą
  • liście laurowe
  • smalec
  • 1,5 l wody

Podane składniki wystarczają na zapełnienie pięciolitrowego garnka. Nadmiar zupy można zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy nie będziemy mieć czasu na przygotowanie obiadu.

Przygotowywanie zupy zaczynamy od mięsa, które kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa, czyli marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy drobno, czosnek trzemy na drobnej tarce. 

Gdy kończymy krojenie garnek, w którym zupę gulaszową przygotowujemy, wstawiamy na gaz i rozpuszczamy w nim smalec. Na nim podsmażamy kostkę warzywną i mięso.

Czas podsmażania wykorzystujemy na obranie ze skóry pomidorów i pokrojenie ich w mniejsze kawałki. Drobno kroimy także paprykę. Z ostrą trzeba bardzo uważać, ponieważ dodanie jej zbyt dużej ilości zniszczy smak całej zupy. W momencie w którym uznamy, że mięso z warzywami jest już podsmażone do garnka wrzucamy pomidory i paprykę.

Całość doprawiamy. Na pewno zużyjemy dużą łyżkę kminku w proszku i słodkiej papryki. Czekamy aż warzywa nabiorą ładniejszego koloru z warzywami i zalewamy je wodą. Pamiętajmy, że robimy zupę gulaszową a nie gulasz. 

Całość gotujemy co najmniej godzinę, aż stwierdzimy, że mięso jest miękkie. Mamy więc dość czasu, by obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Wrzucamy je do gara i gotujemy jeszcze przez co najmniej pół godziny. 

Możemy zmieniać składniki i ich proporcję. Zamiast części wołowiny można użyć wieprzowiny. Nie warto do zupy dodawać pora, bo się brzydko rozgotowuje. Znam osoby, które dodają przecier pomidorowy, oprócz ziemniaków również makaron albo groszek w puszce. 

Gdyby się okazało, że zupa wyszła nam byt pikantna to możemy do niej dodać troche masła i cukru. To złagodzi działanie ostrej papryki.

Fot.photaq.com

sobota, 15 listopada 2014, piotras1011
Tagi: wołowina

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: