statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka herbaciana z rumem

Nalewka herbaciana z rumem doskonale rozgrzeje nas zimową porą. Znakomita jest również latem w chłodne i deszczowe dni. Warto przygotować, bo jej wykonanie jest proste i szybkie.

herbaciana

Do przygotowania nalewki herbacianej musimy zgromadzić:

  • 50 g liści czarnej herbaty
  • 0,25 l wódki
  • 0,25 l rumu
  • 0,5 l wody
  • sok z jednej cytryny
  • 0,125 l soku malinowego
  • 250 g cukru

Najpierw parzymy herbatę. Liście zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez piętnaście minut. Potem herbatę cedzimy przez sitko i chłodzimy. Mieszamy razem z cukrem, sokiem waniliowym i świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.

Na marginesie trzeba zauważyć, że sok z malin powinien być z malin, a nie "o smaku malinowym". Dlatego albo musimy dokładnie sprawdzić co jest napisane na etykiecie gdy sok kupujemy, albo samemu zrobić sok z malin. Pamiętajmy, że od jakości składników zależy jakość nalewki.

Zobacz też: Błyskawiczna nalewka z herbaty z brandy

Do herbaty wymieszanej z sokami i cukrem dolewamy mocną wódkę (o mocy co najmniej 45 proc.) oraz rum. Teraz to wszystko filtrujemy przez papierowy ręcznik i rozlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte wynosimy do piwniczki na trzy miesiące.

 

poniedziałek, 15 września 2014, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/09/15 11:25:06
Kurcze, jeszcze nigdy nie słyszałam o nalewce z herbaty. Trzeba sprobowac!:)
-
2014/10/03 11:54:28
Na blogu wiele propozycji tych wspaniałych nalewek.