statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z rabarbaru czyli rabarbarówka dla pań

Nalewka z rabarbaru, czyli rabarbarowa albo rabarbarówka. Wszystkie nazwy znaczą to samo i określają zrobioną nalewkę z rabarbaru. Wiele osób przyznaje, że nie wpada im do głowy, że rabarbar nadaje się na nalewkę. A jednak warto spróbować, pamiętając jednak, że podany przepis na nalewkę z rabarbaru nie daje mocnego trunku.

nalewka z rabarbaru

Musimy więc zgromadzić:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 l wódki
  • 200 g cukru

Rabarbar  trzeba dobrze umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Trzymamy go tak przez kilka dni codziennie wstrząsając, aż cukier się rozpuści a rabarbar puści sok.

Dopiero teraz można dolać wódki. Ponieważ soku  trochę się uzbierało najlepiej wykorzystać dobrą wódkę o mocy 45 proc. (Pamiętajmy, że z kiepskich składników nie otrzymamy dobrych nalewek). Gotowa nalewka z rabarbaru nie będzie miała więcej niż trzydzieści kilka procent mocy, a taką najbardziej smakuje paniom. 

Czytaj też: Natychmiastowa nalewka z rabarbaru

Rabarbar z wódką odstawiamy jeszcze na około sześć tygodni. Można też ten czas przedłużyć - rabarbar akurat można macerować dłużej. Gdy zdecydujemy się na degustacje płyn zlewamy i filtrujemy. Z rabarbaru robimy ciasto. 

Nalewka z rabarbaru według tego przepisu nadaje się do picia niemal natychmiast po przelaniu do butelek. Najlepiej smakuje schłodzona. 

sobota, 19 kwietnia 2014, piotras1011
Tagi: wódka nalewka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Luigi, 213.77.117.*
2015/06/18 10:06:21
dzień dobry!
proszę o więcej instrukcji! jest to moja druga nalewka którą w życiu wykonuję (dawno temu robiłem kokosową, była całkiem dobra) ;-) zgodnie z przepisem pokroiłem już rabarbar (nieobrany, wydawało mi się że tak będzie lepiej, żeby sok z rabarbaru nie stracił pięknego czerwonego koloru) i zasypałem cukrem. aż puści sok trzymać ją w ciepłym i słonecznym miejscu? a gdzie ją przechowywać po dolaniu wódki? przenieść w ciemne i chłodne miejsce? z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam!
-
2015/06/18 10:46:31
Po dodaniu wódki nastaw warto trzymać w ciepłym miejscu - niekoniecznie już słonecznym. Dopiero w ostatniej fazie, gdy nalewka znajdzie się już w butelkach warto je przechowywać w chłodnym miejscu.
-
Gość: Magda, *.centertel.pl
2016/05/12 12:17:35
Witam. Ile dni trzeba trzymać rabarbar z cukrem?? Gdzie lepiej trzymać na parapecie z dużą ilością światła czy po prostu w ciepłym miejscu?
-
Gość: Magda, *.flash-net.pl
2016/05/13 08:14:09
Ile dni ma stać ten rabarbar?? Bo wczoraj zasypalam cukrem ale widzę że rabarbar puścił sok.