statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

5 prostych zasad przygotowania dobrego bulionu

Tajemnica gotowania dobrego bulionu leży w szczegółach. Niby ugotować bulion potrafi każdy, ale nie każdy ugotowany bulion smakuje wybornie. Dlatego zebrałem kilka rad by ułatwić ugotowanie smacznego buliony, podstawy zup.bulion

Kości

Bulion przygotowujemy na kościach. Mięso, które się na nich znajduje, to tylko dodatek. Kości, drobiowe, cielęce, wieprzowe, warto przed przygotowaniem bulionu upiec w piekarniku. Gdy nie mamy na to czasu lub robimy małe ilości bulionu to z tego etapu można zrezygnować.

Warzywa

Drugim elementem każdego bulionu są warzywa. Zanim wrzucimy je do garnka warto je obrać (warzywa traktują swoją skórę jak pancerz obronny i pozbawione go szybciej oddadzą aromat). Tak samo należy je przekroić wzdłuż - zwiększymy wtedy powierzchnię przez którą warzywa oddadzą nam aromat.

Czytaj też: Dobry bulion drobiowy

Cebula

Cebulę można podsmażyć na ogniu, albo nie. W główkę cytryny warto jednak zawsze wbić dwa, trzy goździki. Poprawią one aromat całego bulionu. Na litr wody w garnku powinna przypadać jedna cebula.

Woda

Bulion należy gotować w dużym garnku na wolnym ogniu. W warunkach domowych dobry bulion gotujemy przez 5-7 godzin. Dlatego też wody do garnka nalewamy tyle, by nie trzeba było dolewać wody w trakcie gotowania. Taka dolewka psuje nam całą robotę.

UWAGA - bulion gotujemy bez przykrycia!

Sól

Ponieważ bulion jest podstawą do dalszego przygotowania potraw mówi się o tym, że nie należy go solić. To prawda - jeśli chodzi o smak bulion powinien być niedosolony. Jednak na samym początku gotowania należy do garnka wsypać dużą szczyptę soli. Bulion będzie bardziej aromatyczny

 

 

 

piątek, 04 kwietnia 2014, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: