statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka porzeczkowa, obok porzeczkowego wina i kompotu, to chyba dwa najczęściej używane płyny z porzeczek. Nalewka z czerwonych porzeczek idealnie się sprawdza w chłodne jesienno-zimowe wieczory jako dodatek do herbaty.

nalewka-z-porzeczek

Do przygotowania nalewki z czerwonej porzeczki potrzebujemy: 

  • 1 kg porzeczek
  • 1,5 l spirytusu
  • 1 kg cukru
  • pół laski wanilii

Owoce porzeczki, dokładnie przebrane tak, by były same zdrowe i dojrzałe okazy myjemy i wrzucamy do gąsiora. Dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na miesiąc. 

Zobacz też: Błyskawiczna nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewkę zlewamy a owoce zasypujemy cukrem. Wyciągnie on z porzeczek resztki alkoholu i aromatu porzeczkowego. Powinno mu na to wystarczyć 10-14 dni w czasie których od czasu do czasu słojem mieszamy. Cukier sam się rozpuści.  

Syrop porzeczkowy musimy przefiltrować. Łączymy go z nalewem spirytusowym (wcześniej  też filtrowanym) odlanym wcześniej. Można to robić z wyczuciem - nie wlewać wszystkiego na raz. Jeśli dodamy mniej syropu to nalewka będzie bardziej wytrawna. A nam zostanie wyśmienity likierek do lodów.

Całość zlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku do piwnicy.

piątek, 21 marca 2014, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/03/21 20:45:41
bardzo ładne zdjęcie :] domowe nalewki są najlepsze.
-
Gość: Rafał Kloc, *.dynamic.chello.pl
2017/08/24 10:23:23
Dosypałem cukru do owoców i niestety część nie chce się rozpuścić. Proszę o jakąś podpowiedź co można z tym zrobić.
-
2017/08/24 12:23:40
Można spróbować kilku sposobów: energiczniej mieszać słojem, dolać nieco ciepłej wody lub alkoholu (być może roztwór jest już nasycony i nie chce się cukier rozpuszczać) lub spróbować delikatnie ocieplić słój. W cieple cukier się łatwiej rozpuszcza, ale nie można przekroczyć temperatury 40 stop C.