statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka góralska zwana cytrynową z miodem

Mało która nalewka spotyka się z tak wieloma pozytywnymi opiniami jak nalewka góralska. Praktycznie można ją przygotowywać o każdej porze roku, ale w zimie w górach, jej rozgrzewające zalety są nie do przecenienia.

nalewka_goralska

Do przygotowania nalewki góralskiej potrzeba:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 szklankę rumu
  • 0,8 kg miodu
  • 8 cytryn
  • 8 goździków
  • gałkę muszkatołową

Samo nastawienie nalewki góralskiej jest bardzo proste. Przede wszystkim do wrzenia doprowadzamy wodę dodając do niej goździki i sporą szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy woda się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pozostałe składniki.

Najpierw dokładnie myjemy cytryny a potem obieramy z nich skórkę. Cienko, tak byt nie było białej włókniny. Potem te cytryny wyciskamy.

W lekko ostudzonej wodzie rozpuszczamy miód. Ze względu na dość sporą ilość soku cytrynowego możemy go dodać sporo, bez obawy, że nalewka będzie za słodka. Teraz wodę z goździkami, gałką muszkatołową i miodem wlewamy do słoja. Wrzucamy tam skórkę z cytryny i wlewamy sok. Na koniec zalewamy to spirytusem i szklaneczką rumu.

Nastaw zostawiamy w spokoju przez 2-3 dni. Po tym czasie zlewamy, filtrujemy i wlewamy do butelek.

Książkowo nalewka powinna postać jeszcze co najmniej pół roku. Jeśli jednak na zimowe ferie wyjeżdżamy już zaraz, to nie zaszkodzi ze sobą zabrać buteleczki. W celach leczniczych oczywiście.

środa, 05 lutego 2014, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: