statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak usmażyć stek wołowy

Dobrze przygotowany stek wołowy zadowoli nawet wybredne podniebienie każdego mięsożercy. Niestety w Polsce trudno jest o dobre mięso na stek wołowy. Najlepsze jest z ras konsumpcyjnych, ale sprzedawcy często nie wiedzą co sprzedają. Dlatego na stek wołowy najlepiej wybierać mięso z polędwicy, rostbefu lub antrykotu. 

stek-wolowy

Do przygotowania steku wołowego potrzebujemy zgromadzić:

  • wybraną sztukę mięsa wołowego 
  • oliwę
  • pieprz 
  • sól 
  • masło

Wybrane mięso na stek wołowy nie powinno być tłuste, ale dobrze widziana jest struktura marmurkowa (drobne żyłki nie zaszkodzą). Jeden kawałek powinien ważyć 200-250 g i mieć grubość około 3-4 cm.

Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej na godzinę przed smażeniem. W momencie, gdy wrzucimy je na patelnię powinno mieć temperaturę pokojową. 

Po wyjęciu z lodówki nasz stek wołowy pieprzymy i nacieramy oliwą. Nie solimy, bo stek potem będzie twardy.

Zobacz też: Jak przyrządzić stek na grilu

Mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steku chodzi o to szybko zamknąć mięso, tak by wszystkie soki i aromaty zostały wewnątrz. 

Stek smażymy około 2 minut na jednej stronie, po czym go przewracamy zmniejszając nieco temperaturę. Jeśli się lekko przypala to się tym nie przejmujemy - ważne by w środku zostało czerwone.

W czasie smażenia steku nie wolno nakłuwać ani kroić!

Na drugiej stronie stek smażymy również dwie minuty, po czym go przewracamy na pierwszą stronę. Zostawiamy tak na patelni przez 1 minutę (jeśli chcemy mieć stek średnio wypieczony) lub na 2 - gdy chcemy mieć mocno wysmażony. Po minucie mięso znów przewracamy i smażymy jeszcze minutę. 

Czytaj też: Prosty przepis na boczek pieczony

Po takim smażeniu przekrojony stek wołowy powinien mieć ładną, czerwoną barwę. Dobrze, jeśli po przekrojeniu pojawi się krwisty płyn. Osoby, które wolą steki mocno wysmażone będą pozbawione przyjemności aromatu mięsa wołowego.

Steku nie należy serwować od razu po usmażeniu. Powinien on poleżeć około 5 min, by - jak to się w kuchni mówi - odpocząć. Stek solimy i przed podaniem nakładamy na niego łyżeczkę masła (może to być na przykład masło czosnkowe).

Smacznego.

niedziela, 26 stycznia 2014, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: renia, 79.141.165.*
2014/01/30 10:55:02
coz stek wyglada obiecujaca. myslalam, ze smazenie jest bardziej skomplikowane a tu tylko pare minut i taki stek jest gotowy. kurcze to nawet moj maz da rade cos takiego ugotowac, poki co jest na etapie zaparzania herbaty owocowej z teekanne ale widze, ze moge mu powierzyc te zadanie. pozdrawiam
-
Gość: MrRIP, *.range86-139.btcentralplus.com
2014/09/18 18:36:32
Steka nie smaży się na oliwie!!!! To zbrodnia.
Smażymy steka na maśle lub (wersja lekka) na maśle klarowanym.
-
2014/09/18 20:16:36
Być może steka się nie smaży na oliwie. Taka odmiana to zbrodnia na języku polskim i powinna być karalna. Tu opisany jest sposób na to jak usmażyć stek. A do steku niewielka kropla oliwy nadaje się wybornie. Zwykłe masło się spali i stek będzie nie do zjedzenia.
-
Gość: Art, *.womp.szczecin.pl
2014/10/24 10:02:36
Dobry czlowieku :) jedno ale... stek pieprzymy na koncu ( na talerzu ) gdyz podczas smazenia pieprz sie przypali...

jesli marynujesz w przyprawach.. to przed wrzuceniem na ruszt/patelnie usuwamy przyprawy

-
2014/10/24 10:36:09
To bardzo dobry sposób z tym wytarciem pieprzu. Dla osób, które preferują jałowe jedzenie. Wtarty, razem z oliwą pieprz, nie ma jak się przypalić.
-
Gość: Muuu, *.static.ip.netia.com.pl
2014/10/31 20:12:23
Do MrRIP - chyba lepiej jednak na oliwie (szczególnie z drugiego tłoczenia) niż na maśle... mocno rozgrzana patelnia i masło to idealny przepis na spalone masło i bardzo niezdrową potrawę... Jeśli masło to TYLKO klarowane a zwykłe ewentualnie na sekundę przed zdjęćiem mięsa z patelni...
-
Gość: Antek, *.in-addr.abg.com.pl
2014/11/26 11:22:16
Czosnek?? masło czosnkowe ?? w dobrym steku czosnek zabija wszystko - wszystko smakuje czosnkiem nie czuć smaku wołowiny - to to jest zbrodnia!!!
Możesz dać z boku sosik z nuta czosnku - można sobie co któryś tam kęs zmienić smak - ALE z BOKU - nigdy na mięso bo wtedy nie ma szansy posmakować samego steka.
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/03/29 15:55:13
Zastosowałem pieprz czosnkowy wraz oliwą z oliwek a na końcu kosteczkę masła które rozpuściło się na gorącym steku i dało fajny smak i ... zapach.
-
Gość: Dobry Stek, *.range86-186.btcentralplus.com
2015/08/24 22:01:00
dobra a kto mi odpowie na pytanie jak sie nazywa plyn wyciekajacy ze steka...?
wiem ze to nie krew ( choc wielu ludzi tak uwaza ) , tylko zapomnialem nazwy ,a tesc sie ze mna kloci ....dziekuje