statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

3 przepisy na nalewkę z orzechów laskowych

Przepisów na nalewkę z orzechów laskowych jest wiele. Wszystkie zasadniczo polecają przygotowanie nalewki na orzechach laskowych świeżo wyjmowanych ze skorup, ale nie zabraniają przygotowania jej na kupionych i wyłuskanych orzechach. Z zaznaczeniem, ze w tym ostatnim wypadku nalewka może stracić na aromacie.orzechy-laskowe

Do przygotowania najpopularniejszej nalewki na orzechach laskowych potrzebujemy:

  • 15 orzechów laskowych
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 laski wanilii
  • 2 ziaren ziela angielskiego

Pracę zaczynamy od przygotowania syropu. Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Odstawiamy do wystygnięcia i przystępujemy do kolejnych czynności.

Pamiętajmy o tym, że nalewki przygotowujemy tylko z najlepszych materiałów. Dlatego starannie należy przebrać orzechy, z których chcemy zrobić nalewkę. Owoce orzechów laskowych należy obrać z brązowej skórki i drobno posiekać. Wsypać do słoja

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i usuwamy drobne pestki. Dodajemy do orzechów razem z ziarnami ziela angielskiego. Zalewamy najpierw wystudzonym syropem a dopiero potem spirytusem. Mieszamy.

Słój zamykamy i odstawiamy na trzy tygodnie. Gdy nam się przypomni możemy od czasu do czasu nim zamieszać. Po tym okresie nastaw zlewamy, filtrujemy i przelewamy do butelek.

Tak przygotowaną nalewkę na orzechach laskowych warto jeszcze przetrzymać co najmniej miesiąc zanim zaczniemy jej degustację.

* * *

Nalewka z orzechów laskowych z cytryną

Do przygotowania nalewki z orzechów laskowych według tego przepisu potrzeba:

  • 30 orzechów laskowych
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanki wody
  • skórkę z cytryny
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu

Podobnie jak w poprzedniej recepturze na nalewkę z orzechów laskowych zaczynamy od zagotowania wody i rozpuszczeniu w niej cukru. Z tym, że do tego syropu dodajemy jeszcze skórkę z jednej cytryny, którą gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Syrop schładzamy z skórkę z cytryny wyrzucamy do kosza.

Zdrowe orzechy laskowe drobno siekamy i wsypujemy do słoja. Dodajemy pozostałe składniki pamiętając o tym, że najpierw zalewamy je syropem a dopiero potem spirytusem. Odstawmy na trzy tygodnie, po czym nalew filtrujemy.

Pamiętajmy też, by orzechów nie wyrzucać. Przydadzą się potem jako dodatek do ciasta lub lodów. Zakonserwowane w alkoholu szybko się nie zepsują.

Przefiltrowaną nalewkę wlewamy do butelek i degustujemy po czterech tygodniach.

***

Nalewka z orzechów laskowych na wódce

Trzeci przepis na nalewkę z orzechów laskowych jest składnikowo podobny do pierwszego. Różnica jest jednak zasadnicza. Gdy spirytus zastąpimy wódką zmieniamy cały proces produkcyjny i proporcje wykorzystanych składników.

Przygotujmy więc:

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych
  • 0,7 l wódki
  • 2 laski wanilii
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody

Tym razem pracę nad nalewką zaczynamy od orzechów. Obieramy je z brązowej skórki a następnie siekamy. Wsypujemy do słoja razem z przekrojoną wzdłuż wanilią i zmiażdżonym w moździerzu zielem angielskim. Słój zalewamy wódką i odstawiamy na dwa tygodnie. Co kilka dni mieszamy.

Dopiero po tym czasie z wody i cukru przygotowujemy syrop. Gdy stygnie zajmujemy się filtrowaniem nastawu. Po przefiltrowaniu łączymy nastaw z syropem i wlewamy do butelek.

Degustujemy po upływie co najmniej trzech tygodni.

Fot. Tapetus.pl

czwartek, 16 stycznia 2014, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/02 19:37:19
Witam, Zrobiłem nalewke z pierwszego przepisu i musze powiedzieć że kolor jest straszny, wygląda jak .... ! A w smaku strasznie czuć spirytus ! Jestem na etapie odczekiwania 1 tygodnia z miesiąca. Czy to się zmieni za 3 tygodnie?
-
2014/12/02 20:44:15
Oj, minus za niecierpliwość. Czekam na opinię za kolejne tygodnie i miesiące.
-
Gość: Andrzej, *.sub-70-210-227.myvzw.com
2015/02/06 19:32:45
Pyramid. Probuje zrobic nalewke z orzechow. Zalalem 40 orzechow spirytusem NA miesiac pozniej zrobilem lekki syrop ostudzilem I dolalem do spirytusu I......wstrzasnolem. Nalewka teraz wyglada jak tanie mleko I nie moge przefiltrowac. Co jeszcze mozna sprobowac? Jest jakis sposob zeby to naprawic?
-
Gość: , *.sm-rozstaje.pl
2015/10/08 16:41:36
obecnie jestem na 2 tyg. robienia nalewki z 2 przepisu, jest ona bardzo mocna-aż tak, że musiałem dolać 2 szklanki wody!
-
Gość: olo, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/10/11 19:37:48
Zrobiłem nalewkę dokładnie wg.pierwszego przepisu-minął rok.Ohyda!Nie da się pić.Smak jakby jakiś gorzkich lekarstw.Do wylania.
-
2015/10/12 12:12:34
Jeśli nie smakuje to znaczy, że albo nie wszystko było zrobione według przepisu, albo nie były użyte składniki dobrej jakości. Proponuję nie wylewać a odstawić na kolejny rok albo dwa.
-
Gość: , *.oswiecim.vectranet.pl
2015/10/19 21:37:45
Witam, jeśli chodzi o orzeszki i ich obieranie, to czy one miały być obrane ze skorupki twardej i tej brązowej skórki, którą otacza (jądro) orzeszka, czy tylko z samej skorupki tej twardej brązowej, bo to jest nie do końca jasne.
-
2018/11/12 23:21:57
Przez pomyłkę zalałem również skorupki z orzechów laskowych!!! Stało to ponad rok. Czy czasem nie będzie to nalewka trująca????!!!