statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka z pomarańczy czyli pomarańczowa

Nalewkę pomarańczową można zrobić na dwa sposoby: prosty i skomplikowany. W tym pierwszym przypadku nalewkę z pomarańczy będziemy mogli pić po kilku tygodniach. Drugi wymaga od pomarańczówki odstania kilku miesięcy. Ale smak jest tego warty.nalewka_pomaranczowa

Do przygotowania skomplikowanej nalewki pomarańczowej potrzeba:

  • 1 kg pomarańczy
  • 0,2 kg skórki pomarańczowej
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • ¾ l wody

Przede wszystkim pomarańcze należy dokładnie umyć. Skórka pokrojona w cienkie paski powinna zostać zalana spirytusem i odstawiona na tydzień. Po tym czasie spirytus filtrujemy, a skórkę wyrzucamy.

Po tygodniu kupujemy kilogram pomarańczy i znów dokładnie je szorujemy. Skórkę trzemy na tarce i razem z cukrem i wodą przygotowujemy syrop. Kto nie lubi zbyt słodkich nalewek powinien zmniejszyć niego ilość cukru. Gdy w czasie podgrzewania syropu zrobi nam się piana należy ją delikatnie zebrać. Gdy syrop się studzi z owoców wyciskamy sok.

Kolejne czynności są już banalnie proste. Syrop wlewamy do gąsiorka do którego dodajemy sok z pomarańczy i spirytus o pomarańczowym aromacie. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa dni.

Po dwóch dniach nalewkę filtrujemy, wlewamy do butelek i wynosimy w chłodne i ciemne miejsce na trzy miesiące.

X X X

Przygotowanie prostej nalewki z pomarańczy wymaga tylko zgromadzenia:

  • skórki z 4 pomarańczy
  • 1 l wódki

Dobrze umyte pomarańcze obieramy ze skórki dbając o to, by jak najmniej było białego. Obierki wrzucamy do kosza i zalewamy wódką. Czekamy tydzień.

Po tygodniu całość zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc.

Zaletą tej nalewki jest to, że nie musimy do niej dodawać cukru.

Fot: na.pulpit.com

środa, 06 listopada 2013, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , 193.242.212.2*
2014/02/28 18:09:44
Ile wychodzi litrow nalewki ze sposobu skomplikowanego?
-
2014/02/28 18:55:17
Około 2,5 litra nalewki. Trzeba pamiętać, że dość duże straty ponosimy przy filtrowaniu. I wstępnej degustacji w czasie pracy, zanim zakorkujemy butelki :).
-
Gość: nick, 89-78-162-130.dynamic.chello.pl
2014/03/14 11:31:22
Spirytus powinien byc max 70%, ważna informacja której brak
-
Gość: , 159-255-191-109.anet-online.pl
2014/04/08 22:15:35
Czy mocno czuć spirytus , gdy się już piję ? Chodzi mi o to ,czy też odrzuca tak jak się piję wódkę , ponieważ nie za bardzo lubię wódkę , więc zastanawiam się czy sporządzać ten specyfik :D
-
2014/04/08 22:24:06
Według mnie nie. Po to zajmuję się nalewkami, żeby nie kojarzyło się to z piciem wódy. Ale każdy może mieć inne wrażenia, doświadczenie lub odczucie smaku. Warto raz zrobić, żeby doświadczyć samemu - w najgorszym wypadku znajomi się ucieszą :)
-
Gość: , cpc10-wake8-2-0-cust250.17-1.cable.virginm.net
2014/11/30 19:17:18
A ten syrop to jak długo podgrzewać ? Czy do rozpuszczenia cukru wystarczy ?
-
2014/12/01 08:09:34
Wystarczy tylko do podgrzania wody. Pamiętajmy, że do robienia syropu przy nalewkach używamy wody wcześniej przegotowanej i ostudzonej.