statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Jak usmażyć cebule do wątróbki

W błędzie jest ten, kto myśli, że smażenie cebuli polega na wrzuceniu jej na patelnie. Dobrze zrobiona cebula do wątróbki jest lepsza niż podroby.

Do usmażenia cebuli potrzeba:smażona_cebula

  • 2 cebul
  • oleju
  • ćwiartki masła
  • 2 szczypt soli
  • szczypty cuku

Duże cebule obieramy i kroimy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Solimy, by cebula ładnie zmiękła. Smażymy na dużym ogniu do momentu, gdy cebula zaczyna się rumienić.

W tym momencie zmniejszamy gaz i dodajemy masło. Szczyptą cukru prószmy cebulę. Na wolnym ogniu cierpliwe czekamy aż cebula zbrązowieje. Nie możemy tego procesu zbytni przyspieszać, bo nie można dopuścić do przypalenia masła. 

Na koniec dodajemy do tak usmażonej cebuli przygotowaną na innej patelni wątróbkę, mieszamy i wykładamy na talerz. 

W podobny sposób można ją przygotować do kotletów z polędwicy.

środa, 02 października 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: