statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Aromatyczna zupa z kani a`la flaczki

Zupa z kani jest smaczna, choć w smaku nie przypomina typowej zupy grzybowej. Z wyglądu podobna jest do flaczków. W sezonie, gdy kani jest w bród, warto ją przyrządzić. Zwłaszcza, że nie ma z nią dużo problemów.

Do przygotowania zupy z kani potrzebne jest:zupa_z_kani

  • 1 l bulionu
  • kanie
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • jałowiec
  • czerwona papryka
  • papryka chili

Do bulionu (obojętnie jakiego, dobry jest wołowy), wrzucamy 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ziarenka jałowca. Można dodać kawałek ostrej papryki chili, ale nie jest to obowiązkowe. Podobnie ją ząbek czosnku.

Płyn wstawiamy na gaz. Obieramy jedną mała marchewkę, jeden korzeń pietruszki i mniej więcej tej samej wielkości kawałek selera. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do bulionu i gotujemy.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do zarumienienia. Kanie - potrzebna jest co najmniej jedna duża, choć lepsze będą trzy średniej wielkości, tniemy w paski. 

Zobacz też: Jak usmażyć kanie

Gdy usmażona cebula wyląduje w garnku na tej samej patelni smażymy kanie - w sumie około 10 min. Gdy kanie się smażą zupę możemy przyprawiać. Dodajemy łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, niecała łyżeczkę tymianku. Możemy też dosolić i doprawić pieprzem. 

Czytaj też: Flaczki z boczniaków

Gdy kanie się usmażą dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut i możemy wylewać na talerze.

poniedziałek, 30 września 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/01 14:35:04
kanie trzeba dobrze zrobić żeby wyszły smaczne ale potrawa warta wypróbowania, dzięki :)