statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Szparagi zapiekane

Szparagi można jeść na surowo - zwłaszcza zielone. Można je gotować, grilować, dusić i piec. Można też je zapiekać razem z innymi dodatkami i tworzyć całkiem przyjemną sezonową potrawę.

Szparagi można zapiekać na wiele sposobów. Najprościej to zrobimy, gdy zbierzemy następujące składniki:szparagi-zapiec

  • 1 kg szparagów
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag masła
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Szparagi oczywiście dokładnie obieramy, myjemy i w osolonej wodzie z odrobiną cukru gotujemy przez kilka minut. Nie muszą być ugotowanie idealnie, bo potem jeszcze włożymy je do piekarnika.

Czytaj też: Szparagi zapiekane z boczkiem i oscypkiem

Odsączone po ugotowaniu szparagi kładziemy na dno żaroodpornego naczynia. Posypujemy utartym żółtym serem (dobrze żeby miał intensywny smak). Dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość zalewamy śmietaną z rozmąconymi jajkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop C. na około 15 minut.

wtorek, 21 maja 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: