statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Golonka w piwie z sosem piwnym

Z wielu przepisów na golonkę na pewno wyróżniają się te, które oferują golonkę w piwie. Rzadko się zdarza, by jakiś kawałek mięsa tak się lubił z trunkiem. Poznajmy więc przepis na to jak przygotować golonkę w piwie z sosem piwnym.

Jeśli się okaże, że po rozpoczęciu przygotowywania potrawy nie mamy wszystkich składników to nie rozpaczajmy. Czasu mamy bardzo dużo. Zacząć jednak musimy od przygotowania:golonka w piwie

  • jednej golonki 
  • piwa
  • czosnku
  • pieprzu
  • soli
  • ziela angielskiego
  • liści laurowych
  • włoszczyzny 
  • goździków
  • mąki
  • śmietany
  • jałowca
  • kminku

Golonkę, najlepiej peklowaną, nacieramy przyprawami. Ząbki czosnku (od 4 do 8) umieszczamy pod skórą. Układamy w garnku i zalewamy piwem. Golonka cała powinna pływać w piwie, wiec jeśli butelka to za mało, trzeba czasem otworzyć drugą. Ewentualnie dolać wody, ale to w przypadku, gdy niewiele piwa brakuje. 

Tak zalana powinna poleżeć co najmniej dwie godziny. A jeśli się uda to dobrze, by raczyła się piwem cała noc. 

Czytaj też: Przepis na gotowanie i pieczenie golonki w piwie

 

Następnie garnek stawiamy na ogniu. Dodajemy warzywa oraz pieprz (do 10 ziaren), 3- 4 liście laurowe, 5 goździków, 3 ziarna jałowca i około 6 ziela angielskiego. Powoli gotujemy co najmniej ze dwie godziny. 

Po  tym czasie golonkę przenosimy do naczynia żaroodpornego. Skórę nacinamy w kratkę, obficie posypujemy kminkiem i podlewamy nieco wywarem, w którym się mięso gotowało. Wkładamy na co najmniej godzinkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. C. Pieczemy tak długo aż kolorów nabierze skóra.

W tym czasie odlewamy nieco wywaru po golonce i dalej go gotujemy aż zacznie gęstnieć. W osobnym garnuszku łyżkę śmietany mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy do t ego łyżkę, potem drugą i trzecią wywaru i wlewamy do niego. Intensywnie mieszamy aż sos piwny nabierze jednorodnej konsystencji i barwy. 

Upieczoną w piwie golonkę podajemy z z sosem piwnym i... dużym piwem oczywiście!

środa, 10 kwietnia 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: