statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynówka wytrawna czyli nalewka z cytryną

Najczęściej korzystałem z przepisów na nalewki, które długo musiały czekać, by dojrzeć i nabrać smaku. Nalewka cytrynowa na szczęście gotowa jest do spożycia już w kilka dni po przygotowaniu. 

Lubie nalewkę cytrynową wytrawną ponieważ w jej składzie nie ma cukru. Wystarczy więc, gdy przygotujemy:cytrynowka

  • 6 cytryn
  • 4 łyżki soku
  • litr wódki

Cytryny należy dobrze umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Z jednej wyciskamy sok, który mieszamy ze skórka i zalewamy wódką w słoiku. Tak przygotowany nalew odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni.

Po tym terminie nie zostaje nic innego jak przefiltrować nalewkę (najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego) i wlać do butelek. Od tego momentu nalewka nadaje się do spożycia. 

Czytaj też: Nalewka limonkowo-cytrynowa

środa, 24 kwietnia 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: