statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Śledź w zalewie olejowo-octowej

Przepis na zalewę octowo-olejową dla śledzi to jeden z lepszych, jakie miałem okazję wypróbować i kosztować. Warunkiem jest jednak prawidłowe przyprawienie - obfity dobór ziół i ostrożne postępowanie z octem.

Tym razem nie podaję proporcji, bo sztywnych reguł nie ma. Ważne by marynaty zrobić tyle, by przykryła wszystkie śledzie. Ziół powinno być tyle, by olej z octem był aż brązowy. Ale przygotować trzeba:sledz-marynowany

  • matjasy
  • olej
  • ocet
  • wodę
  • estragon
  • tymianek
  • pieprz ziolowy
  • ziele angielskie
  • cząber

Matjasy śledziowe myjemy, moczymy by osiągnęły odpowiedni smak i kroimy na mniejsze kawałki. Odrobinę wody mieszamy z większa ilością oleju (może być rzepakowy) i delikatnie kropimy octem. Smak octu powinien być wyczuwalny, ale bez przesady. Dlatego octu lepiej dodawać w mniejszych ilościach próbując zalew aż przypadnie nam do gustu.

Czytaj też: Jak zrobić śledzie po szwedzku


Zioła, łącznie z pieprzem ziołowym i zielem angielskim, wrzucamy do moździerza i dokładnie kruszymy. Część ziół dodajemy do zalewy, część wysypujemy na dno naczynia, w którym zostawimy śledzie do zamarynowania.

Kawałki śledzia wrzucamy do naczynia i zalewamy marynatą. Gdy jest jej za mało możemy uzupełnić wodą lub olejem (ale raczej nie octem). Wkładamy do lodówki i czekamy co najmniej dobę.

Śledzie z zalewie olejowo-octowej możemy podać z ziemniakami w mundurkach lub pieczywem. 

środa, 06 lutego 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/03 09:29:00
Witam,
Bardzo spodobał mi się Twój przepis i zamierzam go "wykorzystać" :). Mam tylko jedno pytanie. Jak długo mogą, tak zrobione śledzie, stać w lodówce?
Pozdrawiam
-
2013/12/03 14:52:15
Szczerze mówiąc to nie wiem, jak długo. U mnie maksymalnie stały trzy dni. Potem zniknęły.
Biorąc jednak pod uwagę, że jest tam i olej i ocet, to na pewno nie trzeba ich zjadać natychmiast. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że z 10 dni mogą postać.