![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka z kminku z miodem.Różnie ją nazywają. Kminkowa, kminkówka... Chodzi po prostu o nalewkę z kminku z dodatkiem miodu. Poprawia trawienie i służy jako lekarstwo przy drobnych niedyspozycjach żołądkowych. Dlatego warto ją przyrządzić i trzymać w barku (lub apteczce) na wszelki wypadek. Do jej zrobienia potrzeba:
Kminek warto przepłukać na sicie, zalać wodą i zagotować. Poczekać aż przestygnie i połączyć z miodem i wódką. Wódka powinna mieć co najmniej 45 proc. , ale mocniejsza nie zaszkodzi. Miód natomiast, ze względów estetycznych, powinien być jasny i płynny. Łatwiej się rozpuści, gdy go lekko podgrzejemy z dodatkiem wody, ale wystarczy podgrzanie do temperatury 30 stopni. Taki nalew zostawiamy zamknięty na dwa dni. Potem zlewamy, filtrujemy i wlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po dwóch miesiącach. Czytaj też: Inny sposób na kminkówkę piątek, 08 lutego 2013, piotras1011
TrackBack
|