statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z kminku z miodem.

Różnie ją nazywają. Kminkowa, kminkówka... Chodzi po prostu o nalewkę z kminku z dodatkiem miodu. Poprawia trawienie i służy jako lekarstwo przy drobnych niedyspozycjach żołądkowych.

Dlatego warto ją przyrządzić i trzymać w barku (lub apteczce) na wszelki wypadek. Do jej zrobienia potrzeba:nalewka-z-kminku

  • 25 dag kminku
  • 1 l wódki
  • 1 l wody
  • 3 łyżki miodu

Kminek warto przepłukać na sicie, zalać wodą i zagotować. Poczekać aż przestygnie i połączyć z miodem i wódką. 

Wódka powinna mieć co najmniej 45 proc. , ale mocniejsza nie zaszkodzi. Miód natomiast, ze względów estetycznych, powinien być jasny i płynny. Łatwiej się rozpuści, gdy go lekko podgrzejemy z dodatkiem wody, ale wystarczy podgrzanie do temperatury 30 stopni. 

Taki nalew zostawiamy zamknięty na dwa dni. Potem zlewamy, filtrujemy i wlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po dwóch miesiącach.

 Czytaj też: Inny sposób na kminkówkę

piątek, 08 lutego 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: