statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka limonkowo-cytrynowa

Nalewka limonkowo-cytrynowa, podobnie jak cytrynówka, pomaga w czasie przeziębienia. Może być także, w niewielkich ilościach, stosowana profilaktycznie. W każdym razie nie jest to napój mocny a maksymalny czas przygotowania wynosi półtora miesiąca.

Do przygotowania nalewki limonkowo-cytrynowej niezbędne są:cytrynowolimonkowa

  • 0.7 litra wódki
  • 2 cytryny
  • 2 limonki,
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody

Limonki i cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie i obieramy ze skóry. Cienko, by do nalewu nie dostało się dużo białych elementów. Skórkę wrzucamy do słoja, zalewamy wódką i mamy dwa tygodnie wolnego.

Po tym czasie nalew filtrujemy. W czasie gdy sobie wolno kapie z cukru i wody przygotowujemy syrop. Woda powinna być dobrej jakości - od niej w dużej mierze zależy ostateczny smak nalewki. W czasie podgrzewania syropu starajmy się zebrać jak najwięcej piany, która będzie się tworzyć. Otrzymamy wtedy klarowny syrop.

Czytaj też: Jak filtrować nalewki. Trzy sposoby na klarowność.

Gdy syrop wystygnie, łączymy go z przefiltrowanym alkoholem. Można już przelać do butelek i odstawić. Podobno minimalny czas przegryzania się to miesiąc. Ale wcześniej też można sprawdzić, co dobrego wyszło.

Zobacz też: Cytrynówka wytrawna, czyli nalewka z cytryną

wtorek, 05 lutego 2013, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/05 17:14:08
bardzo zachęcająca !!