statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Chłodnik ze śledzia

Chłodnik ze śledzia to potrawa mało popularna, choć w niektórych regionach kraju znana. Jako zimna przekąską dobrze smakuje w lecie, ale chłodnik ze śledzia można przyrządzać cały rok. 

Cała tajemnica dobrego chłodnika ze śledzia tkwi w śmietanie. Jeśli nie mamy takiej co najmniej 36 procentowej lub "wiejskiej" to praca może zostać zmarnowana. Gdy trafi nam się dobra, to wtedy warto pomyśleć o reszcie składników:chlodnik-ze-sledzia

  • 0,5 l śmietamy
  • 0,3 l maślanki
  • 6 matiasów
  • młode ziemniaki
  • ocet 
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • szczypiorek

Połowę śledzi marynujemy w zalewie olejowo-octowej. Drugą część, umytych, wymoczonych i pokrojonych na mniejsze części dodajemy do śmietany, która rozbiliśmy wcześniej z maślanką. Doprawiamy nieco octem i skruszonym w moździerzu pieprzem i zielem angielskim. Miksujemy. Powinniśmy otrzymać konsystencję kremu. Jeśli jest gęste to możemy rozrzedzić śmietaną lub maślanką. 

Czytaj też: Śledzie w zalewie olejowo-octowej

 

W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Najlepiej młode.

Z marynaty wyjmujemy kawałki śledzia i dodajemy do zmiksowanej masy. Na koniec dokładamy ziemniaczki, które posypujemy szczypiorkiem. 

Podajemy z uśmiechem na twarzy. 

czwartek, 07 lutego 2013, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/08/05 17:20:56
Muszę sobie zrobić to danko :-)