statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Kaszanka lub krupniok z kapustą kiszoną

Czym różni się kaszanka od krupnioku nie wie nikt, choć czasem słychać różne definicje. Krupniok pochodzi ze Śląska i jest to produkt uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za regionalny i na odpowiednią listę wpisany. Dlatego podany przepis na kaszanę z kapustą kiszoną poznałem od Ślązaków. 

Przepis jest bardzo prosty. Do jego wykonania należy zebrać tylko:kaszanka-z-kapusta-kiszona

  • kaszankę
  • kapustę kiszoną
  • olej
  • folię aluminiową.

Kaszanka idealnie nadaje się na grilla. W tym celu należy ją tylko zawinąć w folię aluminiową. Można to zrobić z cebulą, można i z kapustą kiszoną. Przedtem jednak należy tylko folię natłuścić oliwą. 

Kładziemy kaszankę obraną z flaka, okładamy ją kapustą kiszoną, zawijamy i zostawiamy na grillu na co najmniej 20 min. Zdejmujemy, gdy kapista zrobi się miękka. Odwijamy z folii i jemy... 

Przeczytaj też: Kaszanka z cebulą

Kapusta kiszona może być prosto z beczki lub można ją wcześniej doprawić kminkiem i cebulą.

W warunkach domowych zamiast grilla z powodzeniem można użyć piekarnika. Wtedy pieczemy kaszankę z kapustą w 180 stop. C co najmniej przez 25 minut.

Idealna z piwem lub czymś mocniejszym.

piątek, 09 listopada 2012, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/11/11 23:01:31
Czemu nie!