statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić śledzie po szwedzku

Przepisów na przyrządzenie śledzi jest co niemiara. A w Szwecji - jeszcze więcej. Dlatego ten podany poniżej przepis nie jest jedynym, który można tak zatytułować. W smaku natomiast tak podane śledzie są wyjątkowe.

Na dodatek podany poniżej przepis na śledzie po szwedzku jest prosty i łatwy. Wymaga jedynie odrobiny czasu. Wcześniej więc trzeba przygotować:sledzie-po-szewdzku

  • 0,5 l mleka
  • 6-7 płatów śledziowych
  • 2 duże cytryny
  • dużego pora
  • średnią cebule
  • mały pęczek koperku
  • 2/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy

Pracę zaczynamy od tego, by umyte płaty śledziowe namoczyć w mleku. Minimalny czas to dwie godziny, ale ja się uda na noc to też będzie bardzo dobrze. 

W czasie gdy śledzie moczą się w mleku przygotowujemy marynatę. Do garnuszka wlewamy wodę z cukrem i dodajemy przyprawy. Ziela angielskiego co najmniej 20 ziaren, pieprzu trochę więcej. Dodajemy też sok z cytryn. Nie używamy octu. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy.

Cebule kroimy w piórka, por podobnie. Koperek kroimy. Wyjmujemy śledzie z mleka, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. 

Do słoja kładziemy warstwowo: cebule, por, koperek i kawałki śledzia, cebule, por koperek, kawałki śledzia. Gdy słój się zapełni - zalewamy marynatą. 

Śledzie obowiązkowo muszą postać w lodówce co najmniej przez noc.

Czytaj też: 

Śledzie z suszoną śliwką
Śledzie po kaszubsku
Śledź z pomidorami i z cebulą
Śledź w śmietanie
Śledź zatopiony w porach

wtorek, 13 listopada 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: