statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko. Warto jednak o nich pomyśleć trochę wcześniej, by mięso nabrało aromatu. Zaletą jest też to, że mięso kurczaka można zastąpić innym rodzajem drobiu - na przykład indykiem.szaszlyk-z-kurczaka

Do szaszłyków drobiowych wykorzystujemy mięso z piersi kurczaka. Musimy więc przyszykować:

  • 40 dag kurczaka
  • 150 mln oliwy
  • ananasa
  • paprykę
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków

Mięso z kurczaka (lub indyka) kroimy na kostki o wielkości 1,5x1,5 cm. Potem wkładamy do miseczki posypujemy pieprzem i obficie oregano. Najlepsze jest oczywiści świeże, ale jak go nie ma pod ręka to może być i suszone. Zalewamy oliwą.

Tak zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce co najmniej godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Można je nawet przygotować dzień wcześniej.

Paprykę - najlepiej czerwoną, kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Podobnie z ananasem. I wszystko po kolei nadziewamy na patyczki - paprykę, kurczaka, ananasa, paprykę, kurczaka, ananasa....

Tak przygotowane szaszłyki drobiowe układamy na aluminiowej tacy lub folii, solimy, polewamy oliwą i grilujemy około pół godziny.

Można podawać na przykład ze szparagami lub innymi grilowanymi warzywami.

Czytaj też: Czosnek i ananas


wtorek, 05 czerwca 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: