statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak kisić młodą kapustę

Wiele osób się dziwi, że można w ogóle kisić młodą kapustę. Tymczasem młodą kisi się niemal tak samo jak starą. Ma tylko tę zaletę, że smakuje inaczej i szybciej jest gotowa do jedzenia.

Sposób jest prosty, ale pracochłonny. Najpierw szatkujemy młodą kapustę. Najlepiej jedną główkę, gdyż wiosną młoda kapusta szybkmloda-kapustao tanieje. No i smaczniejsza jest taka ledwo ukiszona. 

Poszatkowaną solimy i odstawiamy w misce na pół godziny lub godzinę - zmniejsza się jej objętość a sama kapusta staje się bardziej miękka i łatwiej ją ubijać. Można ją kisić w glinianym garze lub dużym słoiku. Ważne jest by była dobrze ubita.

Wkładając do garnka poszatkowaną młodą kapustę co chwilkę ją warto próbować, by zbadać słoność. Powinna być taka słona, jakbyśmy przyrządzali surówkę.

Młodą kapustę można kisić z młodą cebulą, kminkiem, marchewką. Co kto lubi.

Czytaj też:

* Jak ukisić kapustę
* Kapusta kiszona
* Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty

sobota, 02 czerwca 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: