statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Dorada na parze z warzywami

Przygotowanie dorady na parze? Czemu nie? Taki sposób jej podania wymusiła żona, która stwierdziła, że nie ma ochoty na rybę. Ponieważ do domu przyniosłem dwie nie było rady i musiałem przygotować dla siebie dwa obiady z dorady. A każdy powinien być inny.

Dorada ma kilka zalet: jest stosunkowo tania i jest smaczna. Duże ości, nawet u małych ryb, łatwo dają się oddzielić od mięsa. Dorada jest również łatwa w przygotowaniu i nie wymaga przypraw. dorada-blog

Wystarczy, że przygotujemy:

  • doradę
  • ziemniaki
  • cebule
  • warzywa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • czosnek
  • cytrynę

Rybę dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy tymiankiem, rozmarynem, solimy. Zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę przygotowując w tym czasie inne składniki.

Dwa, trzy ząbki czosnku kroimy w plasterki. Podobnie jak cytrynę, ale jej wystarczą dwa plastry. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osobnym garnku. Potem je pokroimy w ćwiartki.

Przygotowujemy warzywa. Wśród nich powinna być cebula. Dodatkowo mogą być inne warzywa, które akurat mamy pod ręką: cukinia, bakłażan, pomidor, por, marchewka, kalafior, bakłażan. Mogą być także oliwki.

Ponieważ nie mam parowaru, tylko garnek z sitkiem, po zagotowaniu pod nim wody rybę układam włączając taimer na 10 min. Wcześniej okładam ją czosnkiem i całymi ziarnkami pieprzu. Można tez liściem laurowym. Po tym czasie doradę przewracam i po kolejnych pięciu minutach wrzucam warzywa.

Warzywom wystarczy kilka minut w gorącej parze. Po pięciu minutach gasimy więc gaz i doradę wyjmujemy na talerz, ozdabiając warzywami,skrapiając cytryną i dodając ziemniaki.

Czytaj też:

Dorada w sosie imbirowym
Dorada pieczona z ziemniakami

piątek, 15 czerwca 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: