statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Prosta nalewka z truskawek

Nalewka z truskawek może być prosta do zrobienia, słodka, wytrawna lub bardziej skomplikowana. Żadna z metod jednak nie jest szybka i finalny produkt najlepiej kosztować dopiero po pół roku. 

Osobiście preferuję trunki mniej słodkie, ale gust jest różny. Natomiast wytrawna wymaga mniejszej ilości cukru no i jest mniej kaloryczna. 

W każdym razie powinniśmy przygotować:nalewska-truskawkowa

  • 1 kg truskawek
  • 25 dkg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • cytrynę

Truskawki, po umyciu i pozbyciu się szypułek, dobrze jest przekroić na pół. Następnie wkładamy je do słoja i posypujemy cukrem. 250 g cukru wystarczy na nalewkę wytrawną. Na słodką potrzeba około pół kilograma. Po dwóch, trzech dniach, gdy truskawki puszczą sok należy je zalać spirytusem. Alkohol ten  powinien być wymieszany ze szklanką wody.

Czytaj też: Przepis na nalewkę truskawkową z rumem

Zostawić na 6 tygodni.

Po tym czasie nastaw zlewamy, cedzimy i filtrujemy. Dodajemy sok z cytryny (może być z limonki). Dla wzbogacenia smaku dodajemy też nieco skórki z cytryny (lub limetki). Odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie filtrujemy i wlewamy do butelek.

Pełnia smaku gwarantowana jest dopiero po pół roku

środa, 30 maja 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: