statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak można łatwo przyrządzić szparagi

W starożytnych Chinach szparag był znany jako środek do kaszlu. W Egipcie stosowano szparagi jako środek na wątrobę. U Greków dla odmiany szparagi były uznanym lekiem na nerki. 

Podziemne pędy szparagów, czyli te które zjadamy, są cenioną jarzyną. Przypisuje się im właściwości afrodyzyjne. Powiada się, że ten kto zjada dużo szparagów ma wielkie powodzenie. Na pewno jednak szparag zawierza witaminy, składniki mineralne i glikozydy. Pobudza funkcję nerek i podobno oczyszcza krew. 

Gotowane szparagiszparagi gotowane

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 20-30 min. Będą gotowe, gdy widelec będzie łatwo wchodził w końcówkę szparaga.

Szparagi na różne sposoby:

1. Ugotowane można podawać jako samodzielne danie z masłem i tartą bułką.

2. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryb.

3. Ugotowane szparagi można polać różnymi sosami

* gorącym holenderskim
* beszamelowym
* veloute
* serowym.

4. Surowe szparagi można podawać na zimno z sosami:

* musztardowym
* tatarskim
* majonezowym
* winegret
* remoulade

5. Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.

czwartek, 31 maja 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: