statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z suszoną śliwką

Przepis na śledzie prosty w wykonaniu, niezbyt drogi  wielowariantowy. Przyznam, że jak pierwszy raz przygotowywałem śledzie ze śliwką to myślałem, że kolega który mi go przekazał mnie wkręca. Ale nie - ryba jest niezwykle smakowita.

Do zrobienia śledzia ze śliwką suszoną potrzeba:sledz-ze-sliwka

  • 5-6 matiastów
  • 300 g śliwek suszonych
  • 2 duże cebule
  • 0,5 oleju
  • ziele angielskie lub
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • paprykę ostrą
  • pieprz mielony

Zamiast matiasów można oczywiście użyć śledzi z beczki. Jeśli je kupimy i mamy cierpliwość by przygotować. Opłukane matiasy moczymy w mleku. Co najmniej pół godziny a najlepiej całą noc. Następnie kroimy w mniejsze kawałki.

Suszone śliwki moczymy przez dwie minuty we wrzątku. Dobrze jest pokroić je w paski, tak by do każdego kawałka śledzia był kawałek śliwki. Cebule obieramy i kroimy w grube paski.

Na dno słoika kładziemy warstwę cebuli a na nie warstwę śledzi i przykrywamy śliwką. Podlewamy olejem i znów kładziemy warstwy i zalewamy olejem. Operację powtarzamy do momentu napełnienia słoika, przy czym na samym wierzchu powinna zostać cebula.

Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin a najlepiej na dwa lub trzy dni.

Jak napisałem jest kilka wariantów. Można dodać ziele angielskie lub pieprz ziołowy. To dla większego aromatu. Można też nie dawać cebuli tylko dużo pieprzu ziołowego. Można też przygotować mieszankę biorąc po pół łyżeczki mielonego pieprzu, ostrej papryki i tymianku.

 Czytaj też:

Śledzie po kaszubsku

Śledź z pomidorami i z cebulą

Śledź w śmietanie

Śledź zatopiony w porach

Jak zrobić śledzie po szwedzku



piątek, 06 kwietnia 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: