statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Bulion warzywny na francuską modłę

Bulion to podstawa wielu zup i potraw. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób. Ale nie zawsze taki właśnie bulion do wszystkiego pasuje. Dziś przepis, który podejrzałem w pewnej małej francuskiej restauracji.

Kucharz przygotował całkiem spory, jak mnie się wydawało, garnek. Jak się potem okazało, był on jednym z mniejszych wykorzystywanych w tym lokalu i mieścił pięć litrów wody. Zanim jednak został zalany trafiły poszczególne składniki bulionu:bulion-warzywny

  • 2 średnie pory
  • 1 marchewka
  • średni seler
  • 3 duże cebule
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • zielona pietruszka

Wszystkie warzywa płuczemy i kroimy wzdłuż. Cebule oczywiście przecinamy na połowy. Cięcie jest jedną z ważniejszych spraw przy produkcji bulionu. Warzywa muszą bowiem oddać z siebie jak najwięcej aromatu. Dlatego nie wystarczy samo przekrojenie na przykład marchewki na dwie krótsze - konieczne jest cięcie wzdłuż.

Druga zasada gotowania bulionu mówi o tym, że najpierw wrzucamy wszystko do garnka z zimną wodą, a następnie powoli zaczynamy gotować. Przy bulionie nie ma co się spieszyć, ustawiamy na jak najmniejszym ogniu i nie przejmując się nim czekamy kilka godzin. Po tym czasie warzywa wyrzucamy a z bulionem.... O tym innym razem.

Uważny Czytelnik zapewne zauważył, że wśród składników nie ma korzenia pietruszki. Ta zielona też nie jest obowiązkowa - w części Francji po prostu mało się jej używa. Tak samo nie podsmażamy cebuli - do wywaru wrzucamy ją tylko obraną, choć nie koniecznie do białości.

Ponieważ bulion użyjemy jako bazę do przygotowania innej zupy, więc go nie solimy.

 

 

piątek, 30 marca 2012, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/31 13:30:35
fajny wpis :]