statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Udka kacze konfitowane w gęsim tłuszczu

O konfitowaniu mówimy wtedy, gdy przygotowujemy mięso w ten sposób, że leży ono w tłuszczu w niskiej temperaturze aż zmięknie. Udka kacze przygotowane w gęsim tłuszczu mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy.

 Myślę natomiast, że w warunkach domowych nie ma co szaleć z przygotowaniem kaczki z tak dużym wyprzedzeniem. Lepiej szybko kacze nóżki zjeść, a w pozostałym tłuszczu potrawę przygotować na nowo. Zacząłem od przygotowania składników:

udka kacze konfitowane

  • 6 udek kaczych
  • kg tłuszczu z gęsi
  • gałązka rozmarynu
  • krzaczek tymianku
  • 8-10 ziaren jałowca
  • 8 ziaren ziela ang.
  • pół główki czosnku
  • kilka liści laurowych

 

Tłuszcz gęsi mielimy w maszynce do mięsa możliwie drobno. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego i robimy smalec na bardzo, bardzo małym gazie. Tłuszcz gęsi wytapia się znacznie szybciej niż wieprzowy, więc ta operacja nie zajmie wiele czasu. Na koniec warto cedzakiem wybrać skwarki i zostawić smalec możliwie klarowny.

Udka kacze można, ale nie trzeba, opiec na patelni i potem przełożyć je do naczynia w którym jest już smalec.

Uwaga! Naczynie, ilość udek i ilość smalcu muszą być tak dobrane, by udka były całkowicie zatopione. Być może więc trzeba się liczyć z tym, że potrzeba będzie więcej gęsiego tłuszczu niż ilość podana w składnikach.

Czytaj też: Kacze udka w warzywach

Teraz wszystko doprawiamy nie żałując przypraw. Czosnek warto wrzucić w łupinach, nieobierany. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100-120 stop. C.

W piekarniku udka powinny spędzić co najmniej dwie, trzy godziny. Można je uznać za przygotowane, gdy będą miękkie.

Zobacz koniecznie: Pieczone kacze nóżki w jabłkach

Następnie całość studzimy (można przelać np. do kamionki, pamiętając, by udka zawsze były przykryte) i odstawić w chłodne miejsce. Jeść podgrzane podane z ziemniaczkami i buraczkami popijając czerwonym winem.

 

 

wtorek, 20 grudnia 2011, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: