statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Dorada pieczona z ziemniakami

Mimo haseł reklamujących jedzenie ryb tych w naszych sklepach ciągle mało. Łosoś, pstrąg, karp to wszystko na co można zawsze liczyć. Czasem uda się kupić doradę i od pewnego czasu takiej okazji nie mogę przepuścić.

Do przygotowania pieczonej dorady z ziemniakami potrzeba:

  • 2 doradyryba
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • oliwę
  • pieprz w ziarnach
  • sól

Rybę należy wypatroszyć, dokładnie umyć i wysuszyć. Do tej ostatniej czynności najlepiej użyć ręczników papierowych.

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Czosnek w plastry. Oberwane listki tymianku (najlepiej gdy jest świeży) myjemy i suszymy.

Wszystko to wykładamy na blachę do pieczenia - razem z liśćmi laurowymi i ziarnkami pieprzu. Solimy i polewamy oliwą. Tak przygotowane na blasze wkładamy do piekarnika na kwadrans. Temperatura powinna być nie mniejsza niż 200 stop. C.

W czasie gdy w piecu pieką się ziemniaki z dodatkami (kilka razy je przewracamy) z obu stron solimy doradę i wcieramy w rybę. Następnie kładziemy ją na ziemniakach i jeszcze raz wkładamy do pieca na około 25 min. Nie zmniejszamy temperatury.

Jedna ryba i dwa całkiem inne smaki. Przepis na doradę w sosie imbirowym można znaleźć w tym miejscu. Oba przepisy warte są wypróbowania.

wtorek, 08 listopada 2011, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/08 09:21:01
rybka no palce lizać
rozmaitosci-bartimaus.blogspot.com/