statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Jak ukisić kapustę

Kiszenie kapusty to czynność prosta, ale czasochłonna. Kiszona kapusta we własnym domu to jednak bogactwo smaków, którego próżno szukać w sklepie. Jednak nie każdy wie, jak ukisić kapustę?

Najprostszy przepis brzmi następująco: kup główkę kapusty, poszatkuj ją, posól, wzbogać dodatkami i ułóż ciasno w beczce (lub  garze).

Ja to jednak trochę skomplikowałem. Na targu kupuje dwie spore główki kapusty, które ważą około 4 kg. Szatkuje trochę nożem, trochę na tarce. Nie obawiam się, że niektóre liście się nie kroją, czasem specjalnie sam odrywam je w całości. Nie przejmuje się, że część kapusty jest pokrojona ładnie a część w grube paski.kapusta_kiszona

Poszatkowaną kapustę wkładam do miski i solę. Od ilości soli zależy, jaki będzie ostateczny smak ukiszonej kapusty. W literaturze spotkać można ilości od 2-4 g soli na 1 kg kapusty. Dla moich ośmiu kilogramów kapusty powinno to wiec być maksymalnie 32 g. Zużywam co najmniej dwa razy więcej. Generalnie staram się, by kapusta była tak posolona i miała taki smak, jakbym chciał z niej zrobić surówkę do obiadu.

Nasolona kapusta mięknie i zmniejsza swoją objętość. To ułatwia potem układanie jej w garze. W międzyczasie przygotowuję dodatki: kilka liści laurowych, dwie całe cebule, kminek. Bardzo popularne jest dodawanie startej na tace marchewki, ale jej nie lubię więc nie dodaje.

Gdy poszatkowana kapusta zmięknie biorę gar i ciasno ją układam ubijając pięściami. Mój gar jest kamionkowy i ma 3 litry pojemności. Układanie w nim tej kapusty zajmuje co najmniej pół godziny. Na dno wkładam całe cebule - surówka z kiszonej kapusty z kiszoną cebulą ma niepowtarzalny smak. W miarę możliwości staram się nie odlewać wody, którą "puszcza" kapusta, choć nie zawsze cała się zmieści. Bez dostatecznej ilości tego płynu kapusta jest potem sucha. Ugniecioną kapustę przykrywamy talerzykiem i przyciskamy czymś ciężkim (kamieniem albo słowikiem z wodą).

W domu tak ukiszoną kapustę zaczynamy jeść w dwa dni po jej przygotowaniu. Taka jej ilość starcza na około dwa tygodnie. Dlatego też w tym roku kapustę zakisiłem już trzeci raz.

poniedziałek, 10 października 2011, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: bea, 76-161-78-94.net.stream.pl
2012/11/25 19:51:45
Dzisaij przygotowałam kapustę wg Twojego przepisu ,napiszę czy mozna jesć za 2 dni.
-
2012/11/25 20:10:41
Smacznego!
-
2013/10/15 13:41:41
Jestem nieco zdesperowana, wszędzie tylko kapusta kwaszona i kwaszona, podobno szkodliwa, nie chcę ryzykować. Kupiłam kapustę i całą resztę, mam pytanie - czy w dużym szklanym słoju też się uda? przygnieść czymś też się postaram, w kamionkę z różnych powodów inwestować teraz nie będę. Z góry dziekuję za podpowiedzi.
:-)
-
2013/10/15 16:44:01
Głowa do góry. Dobra kapusta nie jest zła. Ukisić można nawet w drewnianej beczcie (byle nie po śledziach). Oczywiście, że w szklanym słoju też. Chodzi przede wszystkim o materiał, który nie wchodzi w reakcję z żywnością, a w szczególności z kwasem.
Wiele osób postępuje w ten sposób, że kiszą kapustę w dużej kamionce, a po kilku dniach, gdy ona się już dobrze ukisi, przekładają do słoików i mają zapas na zimę.
-
2013/10/16 14:52:45
Dziękuję, zapasów zrobić nie mogę bo wyprowadzam się z kraju (dlatego też nie kupię kamionki) ale póki tu jestem chcę miec dostęp do porządnej kapusty.
Zrobię wieczorem, miłego dnia :-)

-
2013/10/22 00:25:19
Z dumą chwalę się że osiągnęłam kapustę millenium ;-) Przepyszna, namówiłam kilkanaście osób i też kiszą. Dziękuję :-)
-
2013/10/23 08:28:04
Gratulujemy - okazuje się, że do odważnych świat należy!.