statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron ze szpinakiem

Potrawa szybka, ale dla osób które lubią makaron i szpinak. Oraz czosnek.

Do zrobienia tego dania można użyć praktycznie każdego makaronu. Wedle gustu i zawartości spiżarni. Szpinak natomiast najczęściej wykorzystuję mrożony w kostkach. Bo w przygotowaniu jest szybszy i mniej pracochłonny niż świeży.

Mrożony szpinak trzeba najpierw rozmrozić. Najlepiej robić to powoli, by zachować strukturę liścia. Gdy rozmrożony położymy na patelni, wtedy można a właściwie trzeba, rozdrobnić go na pojedyncze liście.

A tak w ogóle musimy przygotować:makaron_szpinak

  • makaron dla 2 osób
  • 6-7 kostek szpinaku
  • 100 g pleśnowego sera
  • masło
  • 4-5 ząbków czosnku
  • jajko

Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i intensywnie mieszamy.

Szpinak bardzo lubi czosnek, więc nie można go żałować. Tak samo dodawany ser powinien mieć intensywny smak. Inaczej szpinak może wydawać się mdły.

Surowe jajko wbijamy do filiżanki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Gdy szpinak jest usmażony a ser roztopiony polewamy je jajkiem intensywnie mieszając aż do ścięcia jajka - powinny zostać widoczne małe "plamy" bo białku - wielkości ziarnka piasku.

Kolejny etap do wrzucenie na patelnię ugotowanego wcześniej makaronu. Całość trzeba wymieszać i można rozkładać na talerze.

Do takiej potrawy wybornie smakuje wytrawne czerwone wino. Albo sok pomidorowy.

 

wtorek, 14 czerwca 2011, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: