statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to bardzo prosty przepis na przyrządzenie matiasów. Śledzie z cebulą i jabłkami to tradycja kaszubska.

Lista składników, które musimy sobie zgromadzić przed przystąpieniem do pracy wygląda następująco:

  • 6 solonych matjasów
  • 2 duże cebule
  • dwa duże jabłka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1 łyżkę cukru
  • cytrynę
  • natkę pietruszki

Zaczynamy od śledzi. Wypłukane śledzie warto zalać mlekiem i tak zostawić na noc. Matiasy stają się wtedy delikatniejsze. Wymoczone śledzie suszymy i kroimy w niezbyt drobne plasterki.

Z obranej cebuli zostawiamy kilka krążków do ozdoby. Resztę drobno kroimy. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na grubej tarce. Cebulę i jabłka mieszamy ze sobą. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy cukrem i cytryną.

Mieszaninę układamy na talerz i dopiero na to wykładamy śledzie. Do ozdoby używamy plastrów cytryny i pietruszki.

Czytaj też: 

Jak zrobić śledzie po szwedzku

Śledzie z suszoną śliwką

 

poniedziałek, 20 grudnia 2010, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: