statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa grzybowa. Ze świeżych borowików

Zupa grzybowa może być z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych. Tym razem proponuję wykonanie zupy grzybowej ze świeżych borowików.

Do przygotowania zupy grzybowej ze świeżych borowików potrzeba:

grzyby

  • około pół kilo świeżych borowików
  • 1,5 litra bulionu, najlepiej wieprzowego
  • cebula
  • czosnek
  • masło
  • tymianek, sól, pieprz, posiekana pietruszka
  • śmietana

Najpierw obieramy grzyby, myjemy je i kroimy. Siekamy drobno cebulę, którą podsmażamy na maśle razem z drobniutko posiekanym czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zarumieni dodajemy grzyby i razem smażymy kilka minut.

Uwaga - masło nie lubi dużego ognia, czosnek przypalenia. Dlatego na podsmażenie cebuli i czosnku na maśle trzeba zarezerwować kilka dobrych minut. Robimy to na małym ogniu, często mieszając!

Czytaj też: Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Borowiki podsmażone z czosnkiem i cebulą wrzucamy do bulionu i gotujemy około kwadrans. W międzyczasie przyprawiamy dodając tymianek, sól i pieprz. Na końcu ostrożnie dodajemy śmietanę.

Zupę można potraktować jak krem i zmiksować. Można też podać z makaronem lub grzankami.

poniedziałek, 27 września 2010, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/27 13:13:08
Jak mi tu brakuje grzybów!n Już sobie wyobrażam ten aromat... mmm...