statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Peklowanie golonki
Niektórzy uważają, że golonka bez peklowania jest nieważna. Może ortodoksyjne podejście nie jest konieczne, ale golonka dobrze zapeklowana smakuje lepiej. Peklować golonkę można zawsze, bez względu na to, czy chcemy ją potem ugotować, upiec, czy wrzucić na ruszt.

Pamiętać należy, że na peklowanie golonki musimy jednak przeznaczyć kilka dni. Szybko tego nie da rady zrobić, ale sama czynność nie jest trudna. Potrzebne jest jednak chłodne pomieszczenie ewentualnie trochę miejsca w lodówce.golonka-peklowana

Najpierw przygotowujemy peklówkę. Składniki podane są dla golonki o wadze 1 kg, ale gdy jest ona mniejsza lub większa, to proporcje warto zmienić.

  • golonka 1 kg
  • woda 1 l
  • sól 1 dkg
  • cukier 1 dkg
  • liście laurowe 3-4 szt
  • ziele angielskie 5-8 ziaren
  • goździki 2-3 szt

Na początek gotujemy wodę z solą i cukrem oraz zielem angielskim. Gdy się zagotuje - odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy woda stygnie czyścimy golonkę. Jak trzeba to skubiemy, opalamy, myjemy. Do kamionki (albo garnka) wsypujemy pozostałe przyprawy i wkładamy do niego golonkę. Na koniec zalewamy zimną peklówką.

Czytaj też:

Potem odstawiamy w chłodne miejsce i przez 4-5 dni. Przed dalszym przygotowaniem warto golonkę umyć, a płyn w którym spędziła ostatnie dni - wylać. A potem robimy z golonką co nam wyobraźnia podsunie.

Zapeklowaną golonkę możemy ugotować i upiec w piwie, upiec na rożnie posypując obficie kminkiem, a nawet zrobić z niej galaretkę.

poniedziałek, 15 marca 2010, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ola, 213.17.144.14*
2010/03/15 22:26:00
Jestem tak wielką amatorką golonki, że nie wytrzymałabym procesu peklowania, dlatego albo przygotowuję ją bez wcześniejszych przygotowań (wszak samo czekanie na upieczenie jest mordęgą), albo kupuję już zapeklowaną... :) Pozdrawiam,
Ola (www.czteryporysmaku.blogspot.com)
-
Gość: bru22, staticline-31-182-138-51.toya.net.pl
2013/03/09 14:00:42
Ja robie golonke bez gotowania :) dzien wczesniej nacieram ja przyprawami z niewielka iloscia oliwy,cebula i czosnkiem. odstawiam do lodowki i na drugi dzien wrzucam do piekarnika... co jakis pozniej sie ja podlewam bulionem i najwazniejsze lac obok miesa. piecze na srednio rozgrzanym piekarniku od 3-5h w zaleznosci od wielkosci golonki.
-
Gość: tex, 77-254-207-156.adsl.inetia.pl
2014/03/19 15:28:24
a golonkę zapeklowaną gotujemy w zalewie czy też w czystej wodzie?
-
2014/03/19 15:46:38
Gotujemy w czystej, symbolicznie osolonej, wodzie. Z dodatkiem warzyw: pietruszki, selera, marchewki, kopru, pora, cebuli - z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.