statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Tatar z łososia z kaparami

Łososia na tatara można kupić gotowego lub możemy samemu posiekać przynosząc do domu większy kawałek ryby. Z lenistwa najczęściej kupuję już gotowy w paczce 250 gram.

tatar_z_lososia

Mój przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje nam około kwadransa. Potrzebuje tylko:

  • paczkę lososia (250 g)
  • cebulę
  • kapary 50 g (pod odsączeniu)
  • jajko
  • szlachetną oliwę
  • pieprz, paprykę słodką

Rybę (drobno posiekaną) wrzucamy do miski. Dodajemy do niej drobno posiekanej cebuli (średniej). Ja dodaję całe jajko, choć tatarowi ortodoksi wrzucają tylko żółtko. Mieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i przyprawiamy.

Zobacz też: Tatar z łososia wędzonego

Papryki słodkiej dodajemy bardziej dla ładniejszego koloru niż smaku. Mniej więcej łyżeczkę do herbaty. Pieprzymy do smaku. Z solą należy uważać - bardzo często gotowy łosoś `a la tatatr jest wystraczająćo słony. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Kapary powinny być małe, większe trzeba przeciekać. Dodajemy je na końcu delikatnie mieszając wszystko.

Podajemy do pieczywa - najlepiej białej bułki. Wybornie smakuje z szampanem.

sobota, 02 stycznia 2010, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/10 16:35:45
to chyba nie moje smaki niestety..ale może na imprezie by się sprawdziła:)