statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Kompot z suszu wprowadza,podobnie jak zapach świeżej choinki, świąteczny nastrój. Nie wyobrażam sobie by mogło go zabraknąć - już prędzej byłbym zrezygnował z karpia.

W tym roku kompot przygotowałem z samodzielnie ususzonych owoców. Do pięciolitrowego garnaka wrzuciłem:

  • 200 g gruszek
  • 200 g jabłek
  • 200 g śliwek

i zalałem do pełna wodą (ok. 3 l). Do tego doszły: goździki (ok. 10 sztuk), nieco cynamonu i imbiru, ziarnko kardamonu. Potem stoi to przez noc, rano gotuję dodając ewentualnie cukru i soku z cytryny. Do smaku.

Pamiętaj też, że gotując ten kompot trzeba to robić w dużym garnku, ponieważ owoce pęcznieją i bardzo chętnie uciekają z za małych garnków.

Niektórzy do kompotu z suszu dodają jeszcze pokrojone figi lub morele. Co kto lubi.

czwartek, 24 grudnia 2009, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: