statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone buraki
Pieczenie buraków - niby sprawa prosta, a ile powstaje przy tym pytań. Jaka temperatura piekarnika? A czy włączyć termoobieg? Jak długo trzeba je piec? Czy buraki można w piekarniku piec razem z ciastem?

Wyobraźmy więc sobie, że zamierzamy upiec kilogram buraków. Można je potem wykorzystać do ćwikły, sałatki, surówki lub tylko do czego przyjdzie nam ochota. Smak tak przygotowanych buraków jest całkiem inny niż gotowanych.

burak

Po przyniesieniu buraków do domu i umyciu ich okazało się, że jest ich około 900 g. Rozgrzałem piekarnik do 180 stop. C i blachę wyłożyłem papierem do pieczenia (można piec bez papieru, albo na folii aluminiowej). Termoobiegu nie włączam, bo on sprzyja wysuszaniu warzyw, za to w piekarniku umieściłem jeszcze kubek z wodą. Jeśli o nim zapomnimy to tragedii nie ma, ale parująca woda powoduje, że buraki są mniej wysuszone i łatwiej się je obiera.

Jak długo trzeba piec? Ja do domu tym razem przyniosłem małe buraki, więc gotowe były po godzinie i czterdziestu minutach. Czy są już upieczone sprawdzam patyczkiem do szaszłyków. Tym razem po wyjęciu z piekarnika wsadziłem warzywa na wagę - pokazała, że jest ich już tylko 600 g, czyli dwie trzecie. I to jeszcze przed obieraniem.

Dwie godziny pracy piekarnika - to kosztuje. Dlatego czasem warto włożyć buraki do piekarnika "przy okazji". Gdy pieczemy chleb, ciasto lub golonkę. Miejsce zawsze się znajdzie, a nie ma co się obwiać, że nagle placek ze śliwkami zacznie walić burakiem. Moim zdaniem więc, można je spokojnie piec wraz z ciastem. Wtedy można się spokojnie obejść bez dodatku w postaci kubka z wodą.

Zdjęcie z pieczonych buraków skóry to podła robota.  I na dodatek powoduje, że do pokrojenia zostało nam jedynie 450 g buraków, czyli połowę tego, za co zapłaciłem w sklepie.

czwartek, 26 listopada 2009, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/26 20:56:45
Można też każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 godz. w 200'C :) Fajna sprawa te pieczone buraki :)
-
2012/01/15 11:55:39
Fajny, bardzo przydatny post:) mowia-weki.blogspot.com
-
Gość: TRip, ajn88.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/19 09:08:48
Witam
Jeśli buraki są ekologiczne można je jeść ze skórką ,można zrobić pastę lub zupę z całych buraczków . Smacznego. Dorota