statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak odgrzewać pierogi

Jak? Najlepiej w mikroweli - powie niejeden z Was. Owszem można, ale wtedy będziemy mieli tylko gorące pierogi. Natomiast sposób, w jaki odgrzewała je moja babcia to mistrzostwo świata i jeśli tylko znajdziecie chwilkę czasu to warto go przetestować.

Do odgrzewania pierogów potrzebna jest patelnia - im większa tym lepsza, bo warto zadbać , by jak najwięcej pierogów miało kontakt z dnem. Na patelni rozgrzewamy masło (można też oliwę, smalec, świeżo pokrojoną słoninę ale masełko jest chyba najlepsze), kładziemy pierogi, przykrywamy  i zmniejszamy gaz ile się tylko da. Dokładnie chodzi o to, by w tej pozycji pierożki spędziły dobrych kilka minut. Należy tylko zadbać o to danie nam się za bardzo nie przypiekło, ale ciasto miało delikatny ślad smażenia.

Gdy z jednej strony już się przyrumienią (u mnie trwa to 12-15 min), przewracamy je na drugą stronę i znów czekamy. Gdy delikatnie się przyrumienią, to znaczy że można je przełożyć na talerz i chrupać z apetytem.

Ten sposób nie dotyczy pierogów z owocami - trudno mi sobie wyobrazić, by ktoś przysmażał pierogi z jagodami. Ale te z mięsem, kapustą czy ruskie spokojnie można potraktować w ten sposób. A jeśli zdecydowaliśmy na ogrzewanie na słoninie to dodatkowo można je polać tłuszczem ze skwarkami.

Sposób ma  tylko jedną wadę. W kuchence mikrofalowej ogrzanie zajmuje nam kilka minut. Na patelni trwa to co najmniej 20 min. Ale warto spróbować.

piątek, 06 listopada 2009, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/16 20:58:57
Mnie się zdarza podgrzewać na patelni również pierogi z owocami. Nikt nie narzeka;)
-
2009/11/17 12:51:20
Wiem też, że niektórzy polewają pierogi z owocami roztopionym tłuszczem. Dla mnie pierogi z owocami zjadliwe są tylko ze słodką śmietaną.
-
2009/11/23 10:08:15
mój sposób na odgrzanie pierogów: wrzucic na minutę do wrzątku, zeby się ogrzały, następnie podsmazyc na patelnii