statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Jak filtrować nalewki? 5 sposobów na klarowność.
Klarowna nalewka nie tylko świadczy o staranności wykonania, ale również zachęca do skosztowania płynu. To jednak jedno z najtrudniejszych zadań przy zabawach z nalewkami.

Nalew można filtrować na kilka sposobów. Bez względu jednak na to który wybierzemy musimy uzbroić się w cierpliwość i świadomość, że sporo procentów nam ubędzie.

Przy domowej produkcji nalewek jako filtry wykorzystać możemy gazę, płócienną lub lnianą szmatkę oraz bibułkę filtracyjną (na przykład filtry do kawy). Każda z nich ma swoje wady i zalety.

Sposób I

Odkryty przeze mnie najpóźniej, ale jak najbardziej wart polecenia. Warto, moim zdaniem, jako bibułki filtracyjnej używać zwykłych ręczników papierowych. Poszczególne kawałki ręczników można łatwo wymieniać, nie są kosztowne a płyn przesącza się zdecydowanie najszybciej. 

Zobacz: 2 sposoby na to jak zaoszczędzić czas przy filtrowaniu

Prawdą jest, że nalewka nie jest idealnie sklarowana (choć lepiej niż po przepuszczeniu przez szmatkę płócienną), ale drobny osad w butelce ujawnia się dopiero po kilku dniach. To chyba najlepszy sposób jeśli weźmiemy pod uwagę czas i efekt. Zwłaszcza, że żaden z tych poniżej nie jest w 100 procentach idealny a potrafią zająć o wiele więcej czasu.

Sposób II

Gaza najszybciej przepuści nalew, ale przepuści też najwięcej farfocli (nawet gdy ją wielokrotnie złożymy). To zaskakujące, ale nie jest w stanie zatrzymać najdrobniejszych cząstek.

Sposób III

Ściereczka lniana lub płócienna przefiltruje w miarę dokładnie, ale powoli. Cierpliwości potrzeba szczególnie, gdy przelewamy płyn bardzo mętny lub słodki. Wtedy ściereczka bardzo szybko zakleja się i przestaje przepuszczać płyny.

Trzeba wtedy lekką ją przesunąć na sicie, by mętny nalew zaczął się filtrować przez czystą część płótna. Z tych powodów najlepiej jest przygotować kawałek ściereczki znacznie większy niż sitko. Od czasu do czasu ów filtr trzeba przepłukać w wodzie, potem dokładnie wyżąć i znów położyć na sicie.

Sposób IV

Bibułka filtracyjna jest bez wątpienia najskuteczniejszym filtrem i na nalewki. Polecić go można jedynie tym, którzy mają anielską cierpliwość. Filtry nie są drogie, ale ponieważ pracują bardzo wolno, trudno je polecać. Można je zastosować do przefiltrowania osadu, który został na dnie butelki po wcześniejszym filtrowaniu za pomocą innego filtru.

Sposób V - niesprawdzony

Podaję za literaturą dotyczącą nalewek - sposób nie był przeze mnie testowany. Polega on na włożeniu do lejka tamponu z waty. Do tego celu można wykorzystać tylko watę bawełnianą - wiskozowa lub mieszana się ponoć do tego nie nadaje.

Skoro płyn tak wolno się sączy, to nie sposób cały czas go kontrolować. Dlatego też  do filtrowania zrobić można specjalne urządzenie. Z plastykowej butelki odcinamy dno, w okolicach szyjki umieszczamy filtr, zalewamy to nalewką, przykrywamy i... idziemy spać. Do rana może się wszystko przesączy, choć szczerze w to wątpię.

Reasumując

Gazy używamy wtedy, gdy trzeba oddzielić większe kawałki owoców, ręczników papierowych, płótna lub lnu gdy chcemy połączyć przyzwoity efekt z czasem i filtrów do kawy, gdy jesteśmy perfekcjonistami z masą wolnego czasu.

Bez względu na to który sposób stosujemy warto sitko lub lejek przykryć spodkiem lub pokrywką, by z płynu nie uciekały procenty (niestety alkohol to najbardziej lotna frakcja).

czwartek, 12 listopada 2009, piotras1011

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/13 19:03:11
Swietnie bardzo mi sie to przyda. Wlasnie chce zrobic swoja pierwsza nalewke. Moze polecisz mi jakas dobra? :) Pozdrawiam
-
2009/11/14 09:48:59
O tej porze roku można zrobić nalewkę z gruszek - stosunkowo prosta i dobra. Pozdrawiam
-
Gość: piotr, cpa156.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/07 21:39:57
do filtrowania wszelkich nalewek używam filtrów do pochłaniaczy kuchennych=okapów. Nie wiem czy to jest zdrowe, ale bardzo skuteczne. Filtry można używać wielokrotnie. Wystarczy odwrócić filtr i przelać wodą. Polecam.
-
Gość: sntdvl, host86-146-197-161.range86-146.btcentralplus.com
2013/01/05 02:46:46
Ja wstepnie filtruje przez gaze, zostaje na wpol metny plyn bez duzych kawalkow. Odstawiam na jakis czas, i sie klaruje. Pozniej rurka odciagam klarowna nalewke do innej buteki, i tak z wszystkimi nalewkamii, ktore nastawilem. A te mety zlewam wszystkie razem do jednej butelki, i nie wazne ze z roznych owocow byly. I tak najlepsza wychodzi wlasnie ta z metow. Moze dlatego ze najdlozej musi stac zeby sie nadawala do picia :)
-
Gość: totakieproste, pm3-225.waw.pdi.net
2013/03/07 12:01:52
ja wczoraj przeprowadziłem swoją pierwszą filtrację nalewki z aronii.
zrobiłem tak: nalewkę zlałem do garnka, owoce sprasowałem w prasce do ziemniaków, dzięki czemu jeszcze sporo płynu zyskałem. Nalewkę przelałem przez sito które usunęło mi wszystkie farfocle. Potem przelałem jeszcze raz ale przez takie drobniuteńkie sitko na którym pozostała delikatna galaretka (bardzo dobra). Potem przez gazę z apteczki samochodowej;)
Płyn jest jak na moje oko dość przyjemny dla oka aczkolwiek chciałbym jeszcze dokładniej go przefiltrować. Kupiłem dzisiaj filtry do kawy ale się nie sprawdza. Przez 5 min. kapało a teraz ani kropli...
Aczkolwiek tak naprawdę nawet nie wiem jak powinna wyglądać taka dobrze przefiltrowana nalewka. Macie jakiś pomysł jak to zrobić?
Pozdrawiam
-
Gość: Khadaar, 095160012084.warszawa.vectranet.pl
2013/12/21 15:02:11
Ja polecam metodę jaką stosuję od kilku lat.
Najlepsze dla mnie są filtry do kawy (papierowe) i lejek do zlewania wina (są różne, ja używam takiego: www.eurowin.pl/userdata/gfx/dc54b0258f97163651f13857817c43ef.jpg). Wyjmuję środkowy element z lejka, zostaje na dnie sitko z tworzywa sztucznego, wkładam filtr do kawy i przelewam. Co jakiś czas wymieniam tylko filtr.
Roboty trochę jest - proces trwa pewien czas - ale efekt jest idealny. Zarówno słodkie z pigwy, jak i wytrawne z derenia.